Yearbook > Edition 17 > Designer Projects - Metaphor Studio
The first floor is entirely a public zone in the house for frequent entertaining. A series of pivoted main doors allow the entire entryway to be opened for heavy traffic and rambunctious children at play.

home for all

Simplicity and understatement in design scores high in visual volume

It is often said that a great project needs a truly great client. This three-storey residential tucked in the leafy hills at Bukit Timah is a case in point.

The space commissioned to Metaphor Studio is home to a professional athlete, his wife who is a horse trainer and three children. All the couple wanted was a home that meets their needs with a resort-like ambience so five people can comfortably inhabit the space without stepping on
each other.

At 6 750 square feet of build-up area, the house features five bedrooms with ensuite bathrooms, three of which are master suites. At the onset, the house has a long and tall structure. The inside-outside play is more considered than it looks. A challenge was to figure out a way of making the interior feels cosy without losing the sense of fluidity between inside and out.

“We need to maximize all the green view outside with as much transparency possible. Its natural ventilation is also crucial to allow each bedroom ensuite to breathe comfortably,” explains creative director Stephen Goh and design principal Angela Tantry of Metaphor Studio.

A neutral colour theme and natural materials are adopted to imbue a relaxing space. Materiality is one design vocabulary that unfolds upon setting foot inside. Public areas on the first floor adopt granite and marble flooring, while the bedrooms and staircase boast timber strip flooring which is consistent throughout the second and third floors. Similarly, the exterior façade of the house is laced in quartz stone cladding which stretched onto the main structure.

Other measures to integrate the green surroundings include having all beds against the windows to allow natural light through. Balconies are positioned to the front of the house to minimise the harshness of the Western sun into the bedrooms. A highlight is an added attic which opens to a rooftop yard and a perfect space for the family to lounge, eat and play.

The transformed house boasts bedrooms that could also be used as studies; an open and convivial kitchen; flexibility of space; and lots of daylight that figure and reconfigure basic blocks into a series of meandering rooms.

And this house, with its quietly perfect moments and an impeccable sense of proportion – is an argument in favour of simplicity and understatement. It might look quiet, but it speaks volumes.


Credit/s:
Metaphor Studio, www.metaphor-studio.com